dilluns, 5 de desembre del 2016

Elaboració del Pla d'empresa

TASCA FINAL

PLA D'EMPRESA

Elaboració del vostre Pla d'empresa


Bon dia a tothom!

Ja estem arribant al final de la Unitat Didàctica, i ja esteu treballant tots la vostra tasca final. He preparat un videotutorial amb un resum de preguntes clau que vos serviran per a elaborar el vostre Pla d'empresa. El teniu ací, i també el teniu compartit en la pàgina "Vídeos" del PLE, amb el seu enllaç directe.


En aquest videotutorial he fet un repàs a tot allò que hem vist a classe, preguntes clau que heu de contestar i fer-vos per al treball. Preguntes com ara:

- Quina és la meua idea de negoci? 
- Quina serà l'activitat principal de l'empresa?
- Quines són les Debilitats, Amenaces, Fortaleces i Oportunitats? (Anàlisi DAFO que ja van comentar en classe i a una entrada anterior)
- El meu producte o servici cobrisc una necessitat o crea d'una nova?
- Quin és el meu mercat potencial?
- Competència. Estudi de l'existència de competència en l'entorn.
- Estratègies de venda. Per a oferir el vostre servici o producte, estudiareu també les estratègies de venda de la competència existent.
- Màrqueting. Fer publicitat, regals, descomptes, etc.
- Tipus d'empresa que eligireu (societat és la més recomanable, al treballar en equip, en grups)
- Invesions i despeses inicials. Recordeu la diferència entre ambdues: Les inversions pertanyen a l'empresa més d'un any (ordinadors, maquinàries, etc). Les despeses inicials, són aquelles que pagareu al iniciar l'activitat (notari, registre, assessors, etc)
- Recursos pròpis o inversors
- Per acabar, una reflexió de què farieu si el negoci no funciona. Treballaríeu en un nou, milloraríeu el que teniu, o treballaríeu per a una empresa diferent? És important tindre en compte que tots els negocis no funcionen, i més tindré solucions pensades.

Tot això és el que explique al vídeo. Teniu també la presentació de diapositives a la carpeta de Drive, i podeu trobar l'enllaç directe a la presentació a la pàgina "Materials" del PLE.

Ací teniu la presentació de les diapositives:


Enllaç a l'article d'on he tret l'informació i que trobareu interessant per ampliar conceptes:


Teniu molt en compte les recomanacions finals per al treball: Organització de treball per cada component del grup, exposició, que participeu tots, imagineu que voleu convèncer-me que forme part de la vostra empresa.

Aprofiteu els dies de festa d'esta setmana i adelanteu, la setmana que ve ja toca presentar les vostres exposicions.

Qualsevol dubte ens veiem a classe, o podeu escriu-me al correu-e.


dissabte, 3 de desembre del 2016

Tots som professors de llengua

TOTS SOM PROFESSORS DE LLENGUA.

Tots els docents treballem la competència de comunicació lingüística.

No estem a classe de llengua, però treballem amb la llengua, la comunicació.


Com ja vaig comentar en una entrada anterior, els professors no soles treballem la matèria de la nostra especialitat, sinò que també treballem totes les competències del currículum en conjunt amb tots els departaments.

A l'entrada de hui en centraré en la competéncia de comunicació lingüística, la qual diu, en part, el següent:

"[...] és el resultat de l'acció comunicativa dins de pràctiques socials determinades, en les quals l'individu actua amb altres interlocutors i a través de textos en múltiples modalitats, formats i suports. [...]. Aquesta competència és, per definició, sempre parcial i constitueix un objectiu d’aprenentatge permanent al llarg de tota la vida. Per això, perquè es produeixi un aprenentatge satisfactori de les llengües, és determinant que es promoguin uns contextos d’ús de llengües rics i variats, en relació amb les tasques que s’han de dur a terme i els seus possibles interlocutors, textos i intercanvis comunicatius.[...]"


La comunicació és molt important
(Font de la imatge: www.pixabay.com/es/)


Per tot això, Tots els professors formem part, directament o indirecta, del departament de lingüística? Respecte a aquesta qüestió, la resposta és més o menys clara, perquè encara que no ensenyem la matèria de llengua, aquesta ensenya a comunicar-nos, a saber com interrelacionar-nos amb la gent. Per això, tots som professors de llengua, d'una manera o d'una altra els alumnes aprenen, al llarg de la seua vida personal i també acadèmica, com han de parlar tant en un registre col·loquial, com en un altre més específic.

Primerament està, per decomptat, l'aprenentatge bàsic: paraules, oracions,..., és a dir, el registre estàndard, que a més es fa de manera continuada i el qual utilitzarà com a instrument de comunicació, ja que és neutre i comú per a tots els parlants de la llengua.

La idea central que hem de tenir en compte, és que tot està relacionat, totes les àrees estan relacionades per fer complir les competències bàsiques marcades. Siga quina siga la nostra especialitat, tots ensenyem vocabulari, expressions, fem lectures i comprensió lectora al mateix temps; dintre de la pròpia matèria de llengua amb llibres literaris; en altres àrees, com per exemple la meua: "Administració d'empreses", utilitzarem d'uns altres textos com: Lleis, notícies econòmiques,... que l'alumne haurà de llegir i entendre per complimentar el seu aprenentatge, treballant i avaluant no sols la comprensió lectora, sinó també la comunicació i habilitat oral i escrita: ortografia, gramàtica, bona expressió dintre d'un registre formal i informal, segons calga.


En la nostra vida necessitarem la competència lingüística per moltes habilitats
(Font de la imatge: www.pixabay.com/es/)

En resum, sí, tots som professors de llengua. Ensenyem l'alumne a interpretar la matèria, i d'aquesta manera a usar el llenguatge, específic i tècnic, per fer-lo servir en qualsevol convers, segons ho requerisca el tema. És molt important ensenyar-los a més a relacionar-se amb la gent, a com expressar-se i com afrontar diverses situacions.

Enriquir el vostre vocabulari llegint cartells per el carrer, als llocs que visiteu aquest cap de setmana, revistes, diaris, tot val per aprendre nous termes!

Fins prompte!